Πεντεορια

Πεντεόρια Φωκίδας

Είναι χωριό στους πρόποδες της Γκιώνας, χτισμένο σε βραχώδη λόφο, βορειοδυτικά του Γαλαξειδίου σε υψόμετρο 480 μέτρων, με έκταση 23.394 στρέμματα και με 478 κατοίκους. Από το Γαλαξείδι απέχει 12 χλμ. Πήρε το όνομά του διότι συνορεύει με πέντε κοινότητες.

Χωριό σε περιοχή, κατάλληλη για την κτηνοτροφία και μελισσοκομία. Οι κάτοικοι ασχολούνται επίσης με την καλλιέργεια της εληάς.
Είναι τόπος με πλούσια αρχαιολογικά μνημεία Πελασγικής περιόδου. Διατηρούνται ακόμα διάφορες τοπωνυμίες, όπως: “παλάτια”, “Πασά σπηλιά”, “Παλιόκαστρα”, “Σιδηρόπορτο” κ.α. που μαρτυρούν ότι κάποτε αυτός ο τόπος είχε διαδραματήσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Προσφέρεται για θερινές διακοπές αλλά και επισκέψεις αναψυχής τα Σαββατοκύριακα. Στις ψησταριές του χωριού ολόκληρο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι δίνει και παίρνει το κοντοσούφλι, το κοκορέτσι και το άφθονο κρασί. Στα καφενεία το χειμώνα και στην πλατεία το καλοκαίρι οι ήσυχοι και φιλόξενοι κάτοικοι περνούν ευχάριστες βραδιές, συζητώντας με τους επισκέπτες για παλιές δόξες του χωριού, για συνήθειες βαθιά ριζωμένες στις αναμνήσεις της τσοπάνικης ζωής.

Υπάρχουν οι ναοί του Αγίου Αθανασίου, που είναι ο πολιούχος του χωριού, του Αγίου Γεωργίου, ο ναός της Παναγίας και ο ναός Κωνσταντίνου και Ελένης.

Πηγή κειμένου: Δήμος Γαλαξιδίου

Γαλαξίδι διαμονή Πεντεόρια

Για αξέχαστη διαμονή στα Πεντεόρια σας προτείνουμε το Apopsis Zoy’s Rooms με πολύ καλές τιμές όλες τις εποχές του χρόνου.

Για εξαιρετικά οικονομική διαμονή στο Γαλαξίδι και για τις προσφορές καταλυμάτων Φωκίδας κάντε κλικ εδώ.