Ηθη και εθιμα

Galaxidi

Galaxidi

Ήθη και έθιμα Γαλαξιδιού

Από τα ήθη και έθιμα του Γαλαξειδιού κάποια έπαψαν να υπάρχουν, κάποια έχασαν τη λάμψη τους και ελάχιστα τηρούνται ακόμα σήμερα. Από τα έθιμα αυτά άλλα έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, άλλα είναι δημιούργημα νεοτέρων εποχών και τα περισσότερα είναι καθαρά δημιουργήματα της εποχής των καραβιών. Ακόμα μερικά από αυτά είναι καθαρώς Γαλαξειδιώτικα, μερικά είναι παραλλαγές άλλων εθίμων και πολλά είναι από τα Πανελλήνια. Όλα όμως χαρακτηρίζονται από την ευγένεια της Γαλαξειδιώτικης ψυχής, την πίστη στην Ορθόδοξη Χριστιανική λατρεία και έχουν κυρίαρχο στοιχείο τη θάλασσα.

Υπάρχουν λοιπόν τα θρησκευτικά-εορτολογικά, της θάλασσας, της ζωής και της λαϊκής μαντείας-πρόληψης. Μερικά από αυτά είναι: του Δωδεκαημέρου (το Χριστόψωμο, τα κάλαντα, ο Σταυρός των Θεοφανίων), της Λαμπρής, το ύψωμα, η Φανουρόπιτα, της Αναλήψεως, ο μισεμός (η αναχώρηση του καραβιού), ο διάνεμος, η υποδοχή του νεογέννητου, ο γάμος, η τύχη, τα δρίματα, τα ημερομήνια κ.ά.

Γαλαξειδιώτικο Καρναβάλι και Αλευρομουτζούρωμα

Παραδοσιακό Γαλαξειδιώτικο Καρναβάλι και αλευρομουτζούρωμα την Καθαρά Δευτέρα.

Οι εβδομάδες της Αποκριάς για το Γαλαξείδι αποκτούν ιδιαίτερη εορταστική και ψυχαγωγική ζωντάνια. Από τις πρώτες μέρες του Τριωδίου σχεδόν κάθε βράδυ και μια φωτιά, με τους χορευτές και τα όργανα από τον Κούκουνα ως τις παραλίες. Το αποκορύφωμα του αποκριάτικου γλεντιού είναι τα Γαλαξειδιώτικα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας. Το μεσημέρι μετά την παρέλαση των αρμάτων τρώνε συντροφιές-συντροφιές σε σπίτια, ή στην εξοχή.

Μετά κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το ´´μουντζούρωμα´´ και το ´´αλεύρωμα´´. Δηλαδή από σακούλες, που άλλες είναι γεμάτες με φούμο και άλλες με αλεύρι ρίχνουν οι εορταστές στους ανυποψίαστους και μεταξύ τους. Η παραλία μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε πεδίο μάχης. Σύννεφο το αλεύρι και πυκνό νέφος το φούμο.
Το έθιμο έχει βαθιές τις ρίζες του. Ίσως από τη Βυζαντινή εποχή, που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Αυτό όμως έλαβε μεγάλη ακμή στην εποχή της ιστιοφόρου Ναυτιλίας, δηλαδή το 1840 και έκτοτε. Και αυτό γιατί τότε τα ιστιοφόρα ταξίδευαν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, έτσι οι εκδηλώσεις της Αποκριάς ήταν συγχρόνως και αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις.

Δεκαήμερο Φεστιβάλ πολιτιστικών εκδηλώσεων Δήμων Γαλαξειδίου-Ηρακλείου Αττικής.

Ναυτική εβδομάδα κάθε 2 χρόνια.

Εορτές Αγ. Νικολάου, Αγ. Παρασκευής, Σωτήρος, Πρ. Ηλία.

Έκθεση παραδοσιακών χειροποίητων γλυκών για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Βουνιχώρας

Την Λαμπροδευτέρα (Δεύτερη μέρα του Πάσχα) γίνεται τοπική εορτή προς τιμή των θυμάτων της 10ης Απριλίου 1943. Χορευτικές εκδηλώσεις του Αγ. Νικολάου, της Αγ. Τριάδας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πεντεορίων

Στις εορτές του Αγ. Αθανασίου, Κων/νου και Ελένης γίνονται πανηγύρια.

Αγίων Πάντων

Πανηγύρια των Αγίων Πάντων και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πηγή κειμένου: Δήμος Γαλαξιδίου