Αγιοι Παντες

Άγιοι Πάντες (Βήδαβη) Φωκίδας

Άγιοι Πάντες Γαλαξιδίου Φωκίδας – Agioi Pantes Galaxidiou Fokidas
Είναι μικρό παραλιακό χωριό, δυτικά του Γαλαξειδιού και σε απόσταση 12 χλμ. Αποτελείται από τρεις οικισμούς, τον Ανατολικό, τον Δυτικό και τον παραλιακό.

Πήρε το όνομα “Άγιοι Πάντες” από τον ομώνυμο Καθεδρικό ναό των Αγίων Πάντων. Το παλιό όνομα “Βίδαβη” προερχόταν από το όνομα του οπλαρχηγού Ηλία Βιδαβιώτη.´Εχει 388 κατοίκους, έκταση 22.096 στρέμματα και μέσο σταθμικό υψομέτρου τα 56 μέτρα.

Το χωριό παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική κίνηση, ιδίως το καλοκαίρι. Διαθέτει ταβέρνες, ψησταριές, καφενεία, ξενοδοχεία, ξενώνες, αρχοντικά, βίλλες, studios, ενοικιαζόμενα δωμάτια και επιπλωμένα διαμερίσματα διαφόρων κατηγοριών με ποικιλία τιμών. Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε και για ψάρεμα, ή να κουβεντιάσουν με τους φιλόξενους κατοίκους.
Στο λιμανάκι αράζουν αλιευτικά σκάφη, βάρκες και πολλά ταχύπλοα.
Παράγει κτηνοτροφικά προϊόντα, οπωρολαχανικά και λάδι.

Υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Ιωάννη.

Κοντά στο χωριό υπήρχε αρχαίο μαρμάρινο φρούριο, του οποίου ερείπια από τα τείχη βρίσκονται ακόμα καθώς και παλιός Βυζαντινός ναός, εντός σπηλαίου, με το όνομα “Βαρνάκοβα”.

Ιστορία – Αρχαιολογία: Έχουν επισημανθεί ερείπια οχυρωμένου οικισμού στη θέση «Μάρμαρα» ή «Κορδόρεμα» και, σε άλλο σημείο, ερείπια κατεστραμμένου αρχαίου κτιρίου.

Πηγή κειμένου: Δήμος Γαλαξιδιού

Άγιοι Πάντες (Βίδαβη) Φαγητό

Για εκλεκτό φαγητό να επιλέξετε την Παραδοσιακή Ταβέρνα – Ψησταριά “Η Στάνη” που βρίσκετε που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Αγ. Πάντες (Άνω Βίδαβη).

Γαλαξίδι Διαμονή

Για εξαιρετικά οικονομική διαμονή στο Γαλαξίδι και για τις προσφορές καταλυμάτων Φωκίδας κάντε κλικ εδώ.

Άγιοι Πάντες φωτογραφίες